familiearchivaris

Familiearchief Oudenaarden-de Leeuw

Piet en Jannigje Oudenaarden-de Leeuw hebben een groot en betrokken gezin achtergelaten. Ze leefden in een bewogen tijd: WOI 1914-1918 en WOII 1940-1945 vallen daar in. In Capelle aan de IJssel was geen werk. In 1932 naar Haastrecht en kort daarna naar Oudewater getrokken. In 1936 zijn ze neergestreken op het adres Driesprong 8, Utrecht (Post De Meern). Bij een razzia in 1944 is Piet enkele maanden in de omgeving van Kolderveen geweest. Piet werkte op de Demka in ploegendienst. Op Leeuwestein bij boer Uiterwaal beschikte Piet over een groot stuk tuinbouwgrond. Een groenteboer kwam niet aan de deur, Piet zorgde voor aardappelen, groenten en sla en bloemen. Jannigje stond voor hete vuren: de was op maandag bij de hout gestookte waspot en dagelijks het eten op het kookfornuis; de warmte in de huiskamer kwam veelal uit de zwarte kolen of houtblokken. Maar ook ging het in de opvoeding van hun kinderen vaak anders. De oudste 3 dochters werden praktisch opgeleid: koken en naaien en breien. En gingen in de stad "dienen" om te kunnen sparen. De oudste zoon werd via de ambachtsschool constructie technisch tekenaar. De daarop volgende kinderen kozen bewust voor ambachtsschool en later de MULO en de kweekschool (de latere PABO). Op zondagavond werd er bij het huisorgel gezongen. Een enkele keer kwam het er niet van. Dan vroeg de buurman: Kon er gisteren geen versje van af? Grenscorrecties veroorzaakte ongewilde adreswijzigingen en naamsveranderingen: Gemeente Oudenrijn is in 1954 opgeheven. De Kerklaan veranderde toen in Burgemeester Verderlaan. Driesprong 8 veranderde later in Groenedijk 34. De School met den Bijbel in de Meern werd door alle kinderen bezocht.

Familie Archivaris

De archivaris van dit familiearchief is Wim Oudenaarden. Samen met nog 68 deelnemers actief aan de familiegeschiedenis!

Via dit digitale archief kunt u mij - Wim Oudenaarden - helpen met het vullen van het familiearchief en het beschrijven van de familiegeschiedenis.

Toegang tot dit familiearchief


Toegang tot dit familiearchief is alleen mogelijk na uitnodiging van de familiearchivaris. Wilt u toegang tot het familiearchief omdat u interessant materiaal heeft voor in het familiearchief of omdat u graag wilt helpen met het beschrijven van foto's?

Doe een toegangsverzoek