familiearchivaris

Familiearchief Familie Beernaert (en aanverwante schrijfwijzen) » Nieuws » Zoeken naar de oorsprong van de 'stam BEERNAERT' via Internet.


Hier volgt een poging tot wedersamenstelling van de ontwikkeling van de stam BEERNAERT, beginnend in Tielt. Wat hier volgt zijn - in de mate van het mogelijke - chronologische feiten die konden geconstateerd worden. Het is de bedoeling dat de tekst(en) nog nader zullen ingevuld worden en... op een meer 'leesbare' manier zullen worden 'gestyleerd'.

 

Opmerkingen, aanvullingen -hoe miniem ook-, foutmeldingen... zijn steeds welkom uiteraard. Dit is trouwens de bedoeling van dit familiearchief dat nu eindelijk definitief werd opgestart.

In de mate van het mogelijke worden uiteraard de personen van wie de gegevens afkomstig zijn (de meeste opzoekingen gebeurden via internet) zo goed als mogelijk vermeld want zonder HUN opzoekingen zouden we dit resultaat nog niet heben bereikt!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DE STAM BEERNAERT

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Het prille begin zou zich in Tielt situeren bij ene Olivier Beernaert.

 

Dit zou onze 'oudst' gevonden voorvader zijn tot op heden gevonde (30-12-2011). Deze informatie is afkomstig van een stamboom van Jo Patteeuw: http://users.skynet.be/patteeuw/f735.htm. Hier wordt in een nota melding gemaakt bij Egidius Beernaert x ?N Van Baerle van het volgende: 'gegevens Ivan Beernaert: fs Jan (1485 - +1540), fs Willem (1460 - +1520) fs Olivier (1420 - +1488)'.

---------- 

In een boek over de Geschiedenis van Tielt komt ook een 'Be(e)rnaert uit die periode ter sprake, als geneesheer in Leuven waar hij een medeleerling zou zijn geweest van de alombekende 'Andreas Vesalius' (de gelatiniseerde naam van 'Andries van Wesel'. Deze laatste werd geboren te Brussel op 31-12-1514 en overleed te Zakynthos (Griekenland) op 15-10-1564. Dit zou hier gaan om de eerder genoemde Egidius (Gillis) Beernaert x ?N Van Baerle.

----------

Bij http://home.scarlet.be/~beernaei/hist/histo.html  (website van Ivan Beernaert) vinden we het volgende:

 

Oorspronkelijk gaat de naam terug op de voornaam Bernard en is dus een patronym. Bernard komt uit de Germaanse taal. In oorsprong was het 'Bernharding' uit de delen 'beran' en 'hardu'. Beran betekent beer en hardu betekent sterk. Een Beran-Hardu of een Bernhard was dus iemand die zo sterk was als een beer.

 

De familienaam Beernaert komt voor in vele varianten, zowel vandaag als in oude teksten, zoals: Beernaert, Beirnaert, Bernaert, Bernard, Beernaerts, Bernhardt, Bernaards, Bernaers, Bernaerts, Bernarda, Bernards, Bernardus, Bernart, Berndsen, Bernhard, Bernt, Berntsen, Beernaerts, Beirnaert, Beirnaerts. …

 

De vorm Bernard komt meest voor in de het Franse taalgebied, zowel in België (Wallonië) als in Frankrijk. We vinden deze vorm ook terug in de Engelssprekende landen. De Beernaerts met uitgang -s worden meer aangetroffen in de streek van Antwerpen en Limburg. De Beirnaert schrijfwijze is eerde typisch voor Oost-Vlaanderen. In West-Vlaanderen komen vooral de schrijfwijze Beernaert en Bernaert voor.

 

In West-Vlaanderen lijkt de oudste vorm Bernaert te zijn. Vanaf ongeveer 1550 is Beernaert als schrijfwijze vrij gewoon in sommige plaatsen.

----------

Voorkomen van de familienaam Beernaert en varianten in de archiefbronnen uit West-Vlaanderen.

(bron: de eerder vermelde website van Ivan Beernaert)

 

1243, Brugge - .. iacent in Beernaerts acker .. te Sysseele
.. lagen in Beernaert zijn akker .. te Sijsele

 

1290, Brugge - .. Willelmo, Johannii … orphanis Willelmi Bernard …
Willelm, Johan .. de wezen van Willem Bernard

 

1327, Kortrijk - in de Riselstrate tusschen Impin Bernaerts huus ende erve
.. in de Rijselstraat tussen het huis van Impin Bernaert en zijn erf.

 

1341, Brugge - Clais Bernards was lid van de gilde van goud- en zilversmeden

 

1371, Brugge/Oedelem - Lamsin Bernaerde uit Oedelem werd poorter van Brugge.

 

1417, Kortrijk - Lamin Bernaert es betaelt van dat hy wrochte int pilen ende paelplancken van den torre
Lamin Bernaert werd betaald voor zijn werk in het palen en ook voor de paalplanken van de toren

 

1473, Kortrijk/Leuven, Daniel Bernard van Kortrijk schreef zich in aan de universiteit te Leuven.

 

1500, Tielt/Leuven, Martinus Bernard van Tielt schreef zich in aan de universiteit van Leuven.

 

1554, Tielt/Leuven, Guilliame Bernaert van Tielt was van 1554 tot 1571 professor in de medicijnen te Leuven.
Guilliame was een tijdgenoot en collega van Rembert Dodoens (stadsgeneesheer van Mechelen), Willem Pantin (stadsgeneesheer van Brugge) en Andreas Vesalius.

 

(nota Eddy: deze laatste is dus 'Andries van Wesel' - zie eerste paragraaf)

-----------

Deze Egidius (Gillis) (Guilliame) had een (gekende) zoon 'Egidius Beernaert (Bernaerts) (Bernaert)'. Hij wordt o.a. vermeld op de fiches van A. R. Tanghe - VVF - Tielt PR 1612-1640. Daar vind ik dat hij 'peter was van ? op 12-06-1621'. Hij huwde omstreeks 1570 met Francisca Quartier die overleed op 04/09/1626 te Tielt. We zitten dus nog steeds in Tielt. Bij het overlijden van Francisca was zij reeds weduwe. Dit vind ik terug op een fiche van de voornoemde A. R. Tanghe 'was bij overlijden per 04-09-1626 reeds weduwe - zij heeft een vermelding op deze fiche als 'meter op 09-09-1612'. Ik vind geen enkele Bernaert of Beernaert terug die rond die tijd geboren werd, met uitzondering van 'Bernaert Marijn (Marinus), zoon van Laurens Bernaert x Mechelijne Vande Voorde die geboren is te Lichtervelde 'omstreeks 1614'. Het is dus mogelijk dat zij meter was van deze Marijn (Marinus).

Tenzij het iemand is van de kant van de familie 'Quartier'. De vermelde Marijn (Marinus) was een kleinzoon. Dat zou dus best kunnen, hoewel er (nog) geen zekerheid is.

Van Egidius x Francisca Quartier konden 7 kinderen worden teruggevonden, waaronder de reeds eerder vermelde Laurens Bernaert x Mechelijne Vande Voorde. Deze Laurens werd nog geboren in Tielt omstreeks 1575 maar is overleden in Lichterveld, alwaar hij minstens sinds de geboorte van zijn eerste kind moet hebben gewoond. Alle 7 deze kindere zijn geboren in Lichtervelde.

----------

 

 

wordt (hopelijk) vervolgd Rokend


Eddy BEERNAERT (de familiearchivaris) | op 30-12-2011


Alleen deelnemers van dit archief kunnen alle nieuwsberichten zien en reacties plaatsen.