familiearchivaris

Familiearchief van Helten » Nieuws » Mijn voorouders waren Helden


Bij de relatie met Rhenen willen Herman Horsthuis en Bob van Helten duidelijk een vraagteken zetten, waar Willem van Hilten er meer van uitgaat dat dit wel zo moet zijn. Er zijn zeker argumenten voor. De naam Gijsbert en Gevert zijn weliswaar verschillend, maar worden in de Betuwe vaak als dezelfde gezien. Een familielid die ook o.a. de stamboom van Helten heeft uitgezocht (haar oma is een van Helten uit Geldermalsen) en waar Herman sinds kort contact mee heeft, heeft Cornelis en Gerrit ook als broers gezien.

Op de vraag aan haar hoe ze tot die conclusie gekomen was, schreef ze Herman:
‘Jaren terug is mijn moeder tot de conclusie gekomen dat Cornelis Gijsbertse van Helten en Gerrit Gevertse van Helten broers zouden moeten zijn, daar de naam Gijsbert en Gevert 1 en dezelfde naam is.’       
Opvallend is dat Cornelis geen van zijn kinderen Gijsbert noemt (wat je wel had mogen verwachten), maar wél Gevert (dat Gerrit zijn zoon ook Gevert noemt is logisch).
 
Herman heeft destijds in heel Utrecht en Gelderland gezocht naar van Heldens in de oude tijd. Die zijn dan eigenlijk alleen in Rhenen te vinden. Later ontdekte Herman de site van Gerrit van Helden uit Wijk (bij Wijk en Aalburg). Hij heeft heel Nederland doorgespit naar oudere takken van van Helden. Hij vindt er naast zijn tak nog 7: Werkendam, Leiden, Delft, Den Haag, Dordrecht, Rhenen en Roermond. Daarvan sluit Rhenen naadloos aan, allemaal kinderen met de naam ‘... Jansz van Helden’. Elders is deze naam in die periode niet terug te vinden.

Herman heeft vooral Leiden en Dordrecht nog extra bestudeerd, maar vond geen aanknopingspunten. Toch mag het feit dat Rhenen zo voor de hand lijkt te liggen niet als bewijs gelden. Had er nou maar Gevert gestaan, dan had ik niet getwijfeld, want dit is een weinig voorkomende voornaam. Dat Gijsbert in een stad die de naam Gevert niet schijnt te kennen (komt niet voor voor ingezetenen in de volledige doop-, trouw- en lidmatenboeken van die stad!)

Gevert komt veel voor in de Betuwe (met name in Kesteren). Het is ook minstens opvallend dat Cornelis Gevertsz van Helten zich een aantal maal Cornelis Gijsbertsz van Helten noemt. De jongste zoon van Jan Huijbertsz van Helden uit Rhenen is zoals in de genealogie te zien is na zijn vermelding als wees bij de boedelscheiding van zijn overleden vader niet meer vermeld. Niet als gestorvene (maar dat zegt niet veel, want de overlijdens in Rhenen beginnen pas in 1598), jammer is dat hij ook in de lidmatenboeken niet vermeld wordt als ‘vertrokken met attestatie naar ...’. Wel zijn de lidmatenboeken in de tijd dat we zoeken niet goed bijgehouden. Pas later, rond 1585, wordt dat heel secuur gedaan, maar dan is Gevert als aan zijn tweede huwelijk toe. Kortom, we mogen aannemen dat er een grote kans is, maar het is niet bewezen.


R.C.(Bob) van Helten (de familiearchivaris) | op 17-03-2015


Alleen deelnemers van dit archief kunnen alle nieuwsberichten zien en reacties plaatsen.